Alles over zonnestroom

Je ziet ze steeds vaker, want ze komen met meer en meer. Op daken van huizen, bovenop grote kantoren en op gigantische velden die speciaal voor hen bestemd zijn. Ja, we hebben het over zonnepanelen. Deze zonnepanelen, die dus met een heuse opmars bezig zijn wat de verkoopcijfers betreft, maken het mogelijk om stroom op te wekken vanuit zonlicht. Deze stroom wordt ook wel zonnestroom genoemd. Op dit laatste onderwerp zullen we hier wat dieper ingaan.

Voordelen van zonnestroom

Zonnestroom heeft verschillende voordelen. Ten eerste is het op den duur erg voordelig, als je er gebruik van maakt. Nadat je een investering gedaan hebt, die de kosten voor de zonnepanelen bedraagt, heb je immers jarenlang (tot de panelen het begeven) geen energiekosten, indien je genoeg stroom opwekt voor het hele huishouden. Zeker omdat de prijzen van de leveranciers soms onredelijk zijn, kan dit je een hoop geld schelen. Bovendien ben je niet meer afhankelijk van diezelfde leveranciers. Je zorgt immers voor je eigen stroom. En tot slot, maar wellicht wel het allerbelangrijkste, is dat je met zonnestroom milieubewust bezig bent. De CO2 uitstoot wordt er immers flink door gereduceerd en daarnaast gebruik je een onuitputtelijke energiebron.

Energie opslag

Zonnestroom is de toekomst, dat is wel duidelijk. Veel van de fossiele brandstoffen raken op, het verzet tegen het gebruik van diezelfde fossiele brandstoffen neemt vanuit milieuoverwegingen überhaupt al toe en qua efficiëntie en esthetica kan windenergie niet tippen aan zonne-energie. Toch is ook zonnestroom niet iets wat geheel zonder problemen in z’n werk gaat. Vooral voor particulieren kunnen er nog wel eens wat haken en ogen aan het concept zitten. Eén van deze mogelijke problemen is de opslag van zonnestroom. Zie ook: www.consuwijzer.nl

Disbalans

Want vaak is het zo dat de energielevering door zonnestroom niet erg gelijkmatig gaat. Soms schijnt de zon een maandje vaak en fel, terwijl je ook wel eens weken achter elkaar bewolkt weer hebt. Ondertussen blijft het energiegebruik continu vrij gelijk. Dat betekent dat je in de zonnige zomer met een overschot kan komen te zitten en in de donkere winter met een tekort. Een plausibele oplossing hiervoor zou kunnen zijn om de energievoorraad die je in de zomer hebt opgebouwd op te slaan voor de winter. Alleen hier zijn we aangekomen bij het probleem: er is niet iets waar je zomaar eventjes je opgespaarde stroom kunt stallen, zoals je een oude fiets in een hok kwijt kunt.

Gratis opslag, maar voor hoe lang nog?

Gelukkig is het tegenwoordig mogelijk om je energie ergens te ‘bewaren’. Namelijk op het algemene stroomnetwerk. Hier kun je de overtollige energie die je zonnepanelen in de zomer gemaakt hebben kwijt om het in de winter weer op te halen. Bovendien is dit geheel gratis, je betaalt er geen cent voor. Wat is dan nog het probleem, denk je nu vast. Nou, het zit zo dat deze regeling, waarbij alles gratis is, waarschijnlijk binnen enkele jaren gaat verdwijnen. Vanaf dat moment zal je belasting moeten betalen voor het stallen van je energie. Op die manier wordt één van de voordelen van zonnestroom, het financiële aspect, eigenlijk weer teniet gedaan. Gelukkig wordt er al aan alternatieven gewerkt, waarbij particulieren (bijvoorbeeld door een soort batterij) zelf een opslag kunnen aanschaffen.

Voordelen

Zonnepanelen beginnen alsmaar meer het straatbeeld te bepalen. Niet alleen grote bedrijven en organisaties die zich duidelijk als milieubewust willen presenteren kiezen ervoor om zonnepanelen te gebruiken, ook particulieren maken er steeds vaker gebruik van. Ook van de SDE+ regeling (zie: www.rvo.nl/sde+). Dit is niet zonder reden. Er hangen namelijk verschillende voordelen aan het aanschaffen van zonnepanelen. Deze voordelen van zonnestroom zijn dermate groot dat het waarschijnlijk is dat op den duur vrijwel elk huis en elk gebouw in Nederland zonnepanelen zal dragen. Hieronder hebben de twee grootste voordelen even op een rijtje gezet om dat te verduidelijken.

Het besparen van geld

Wij Nederlanders staan bekend als een zuinig volk. We geven liever geen cent te veel uit, als dat niet echt nodig is. Om die reden zullen ook zonnepanelen ons aan moeten spreken. Eén van de hoofduitgaven van elk gezin is namelijk elke maand weer de energiekostenpost, maar wanneer je zonnepanelen op je dak laat installeren kunnen die kosten volledig verdwijnen. Op dat moment is het immers mogelijk dat je alle energie die je nodig hebt zelf opwekt. Wel zal je er dan voor moeten zorgen dat je genoeg zonnepanelen op je dak zult moeten willen, wil je echt volledig zelfvoorzienend zijn, en bovendien zal je eerst wel een investering moeten doen. Zonnepanelen zijn immers niet gratis. Op den duur haal je deze investering er doorgaans echter gemakkelijk weer uit.

Milieubewust bezig zijn

Maar het draait natuurlijk niet alleen om geld. Zonnestroom heeft namelijk ook voordelen die los staan van financiële belangen en meer te maken hebben met een zorg om onze planeet. Het milieu en daarmee de aarde wordt immers bedreigd door allerlei schadelijke stoffen, die de mens alsmaar uitstoot, zoals CO2. Om deze uitstoot te beperken, moeten er andere energiebronnen aangeboord worden. Zonnestroom is daar één van. Hierbij worden er in essentie namelijk geen schadelijke stoffen vrijgelaten en wordt bovendien gebruik gemaakt van een niet uit te putten energiebron: de altijd schijnende zon.

Bron: www.zonnepaneel-subsidies.nl