Zonnepaneel accu voor thuis?

Een zonnepaneel systeem met accu’s is altijd duurdere dan een zonnepanelen systeem welke is gekoppeld aan het net. Het komt simpelweg door de kosten van de accu’s. Een autonoom systeem zorgt ervoor dat je per 100 watt piek rond de 850 euro kwijt bent. Als er dus een opbrengst is van 40 kiloWattuur per jaar dan is dit ongeveer een euro per kWh. Hierbij houden we ook rekening met de onderhoudskosten.

Hoe werkt werkt een zonnesysteem met accu?

De zonnepanelen wekken stroom uit vanuit het zonlicht. Er ontstaat een fotovoltaïsche reactie om zo van licht stroom te maken. Een autonoom zonnepaneel systeem heeft een accu welke als een batterij werkt. Overdag wordt de accu opgeladen en in de avond en nacht loopt het leeg wanneer het gebruikt wordt.

De opbrengst van het zonnepanelen systeem met accu’s

In Nederland levert een zonnesysteem wat is gekoppeld aan het net een systeem wat rond de 100 kiloWattuur aan stroom op levert per iedere vierkante meter aan zonnepaneel. Een autonoom systeem heeft het zelfde vermogen, maar mag rekenen op een opbrengst van 40 kWh per vierkant meter. Het probleem zit hem in het feit dat de accu op een gegeven moment vol zit en dan niet meer opnemen kan.

Ideaal voor een plek waar geen net stroom is

Als je veel op een camping zit of een plek waar geen stroom is, is het goed om te kiezen voor een zonnepaneel systeem met accu’s. Het is mogelijk om dan gebruik te maken van een goed systeem om zo toch stroom te hebben. Eigenlijk is het ideaal, aangezien je niet afhankelijk bent van een andere energiebron.