Zonneboilers en zonnecollectoren

Met een zonneboiler/zonnecollector kun je opgevangen zonlicht om een vloeistof in een vat op te warmen, waarmee warm drinkwater in huis ‘gratis’ af te tappen is. Dit betekent dus dat je overdag gratis in de douche kunt stappen en lekker kunt douchen zonder hier kosten voor gas voor te betalen. Met de naverwarmer zorg je ervoor dat met zeer weinig gasverbruik je ook in de nachturen warm water kunt aftappen. De zon geeft genoeg warmte en licht om zowel water op te warmen als elektriciteit te produceren. Afhankelijk van uw wensen kunt u dus ook stroom produceren met zonnepanelen kopen.

Zonne-energie
Het opvangen van zonne-energie en deze in het huis gebruiken als bruikbaar stroom voor apparatuur kan via een zonne-energie systeem. Indien je stroom wilt produceren van zonne-energie heb je zonnepanelen op je dak nodig. En mocht je warm water voor de douche en de verwarming van je huis willen opwarmen dan kun je gebruik maken van een zonneboiler. Zonne-energie is duurzaam en geeft je eindeloos de mogelijkheid om op een duurzame manier energie op te wekken.

Subsidie zonneboiler 2018
In 2018 kun je gebruik maken van de ISDE 2018 regeling waarmee het mogelijk is om tegen een lager tarief een zonneboiler te kopen, maar ook zaken zoals een warmtepomp of pelletkachel.

Zonneboiler kopen
Wat is belangrijk om te weten voordat je een zonneboiler aanschaft? Waar moet je opletten? En is er subsidie voor een zonneboiler?

Het is belangrijk om in te gaten houden hoeveel beschikbare ruimte er op het dak aanwezig is. Een paneel van een zonneboiler is zo een 100×165 cm. Deze panelen zorgen ervoor dat er uiteindelijk een vloeistof in een vat opgewarmd wordt. Deze zorgt er dan voor dat drinkwater warm aftapbaar is.

Daarnaast kun je kijken naar je jaarlijks verbruik en hoeveel m3 gas je per jaar wilt besparen op jaarbasis. Met 2 panelen op je dak kun je ongeveer de helft van je gas verbruik verminderen, ongeveer 600 m3 gas.

Zonneboiler subsidie
Voor de installatie van een zonneboiler is dit wel mogelijk om gebruik te maken van een verlaagde BTW. Daardoor betaal je in plaats van 21% slechts 6% BTW. Hierdoor wordt een zonneboiler enkele honderden euro’s goedkoper. Veel mensen vragen zich af of er dan wel een subsidie voor zonnepanelen kan komen dit jaar.

Bronnen:
Zonneboilers
Subsidies zonnepanelen