Zonnepanelen zakelijk

Steeds meer consumenten kiezen ervoor om zonnepanelen te plaatsen op hun dak. De panelen worden steeds efficiënter en hebben een langere levensduur. Dit blijft ook voor ondernemers niet onopgemerkt. Steeds meer ondernemers kiezen ervoor zonnepanelen te plaatsen op hun bedrijfspand. Daarnaast zijn er diverse regelingen waarvan ondernemers en bedrijven gebruik kunnen maken.

Zonnepanelen voor kleinere bedrijven

Voor eenmanszaken, VOF’s, CV’s en maatschappen is het gunstig om zonnepanelen te plaatsen. Dit komt doordat zij door het gebruik van aftrekposten voordelig kunnen investeren. Kleinverbruikers kunnen daarnaast meer besparen op energiebelasting dan grootgebruikers.

Zonnepanelen voor een BV

Voor ondernemers met een BV kan het minder gunstig zijn om te kiezen voor zonnepanelen. Alsnog kan het een verstandige beslissing zijn, vooral wanneer het verbruik relatief laag is. Kijkend naar energieprijzen van de afgelopen vijftien jaar, zien we dat deze sneller stijgen dan de prijs van goederen. Door zonnestroom te gebruiken kunt u deze prijs vastzetten.

Imago van uw bedrijf

De aanschaf van zonnepanelen gaat niet alleen gepaard met financiële voordelen. Zo verbeteren de zonnepanelen het energielabel van uw bedrijfsgebouw. Daar komt ook nog bij dat andere bedrijven en klanten eerder kiezen voor uw bedrijf doordat deze duurzaamheid uitdraagt en uitstraalt.

Zonnepanelen subsidies ondernemers en bedrijven

De beschikbare subsidies zijn voornamelijk gericht op particuliere woningbezitters. Inmiddels is het alleen nog mogelijk om een groenfinanciering aan te vragen bij de overheid. Hiervoor moet fors geïnvesteerd worden, met een minimumbedrag van €25.000. Deze financiering gaat gepaard met een lage rente. Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet het bedrijf een groenverklaring krijgen van de overheid. Vervolgens komt het geld vrij uit een erkend groenfonds. De groenfinanciering loopt maximaal tien jaar.

Loont het om zonnepanelen aan te schaffen?

Bereken wat het complete systeem u gaat kosten en wat het in de toekomst gaat opleveren. Wanneer u kosten gaat inschatten moet u rekening houden met het vervangen van de omvormer (dit is afhankelijk van de levensduur) en onderhoud. Wat de zonnepanelen gaan opleveren hangt af van de toekomstige stroomprijs, wat u krijgt voor uw stroom wanneer u deze saldeert en de hoeveelheid energiebelasting die betaalt moet worden.

Kleinverbruikers zijn vaak gunstiger uit dan grootverbruikers. Dit heeft onder andere te maken met de mogelijkheid om te salderen en de energiebelasting die betaalt moet worden. Wanneer u 10.000 kilowattuur verbruikt is de energiebelasting hoog, hierdoor kan een zonnestroomproducent relatief veel besparen op belastinguitgaven. Wanneer u tussen de 10.000 en 50.000 kilowattuur verbruikt wordt dit al minder en vanaf 50.000 kilowattuur is het tarief van de energiebelasting zo laag dat het lastig is om de investering terug te verdienen.

Daarnaast moet u kijken naar de aftrek van investeringskosten. Het voordeel verschilt per rechtsvorm. Eenmanszaken, maatschappen en firma’s zijn gunstiger uit dan grotere varianten. Zij kunnen namelijk gebruik maken van de Energie Investerings Aftrek, de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en de Willekeurige Afschrijving. De aftrekmogelijkheden hangen af van uw persoonlijke situatie. Dit zijn bijvoorbeeld uw andere investering, of u eigenaar bent van het pand, of u thuis werkt et cetera).

Het is verstandig om contact op te nemen met uw accountant of fiscalist om uit te zoeken hoe het precies zit. Voor ondernemers met een BV is de aftrek van de investeringskosten meestal minder gunstig. Dit komt doordat een BV een lager belastingtarief betaalt over de winst.

Zonnepanelen in plaats van asbest

Heeft u asbest op uw dak? Dan zijn er mogelijkheden om deze gunstig te verruilen voor zonnepanelen. Dit komt door een nieuwe regeling die is aangekondigd door staatssecretaris Joop Atsma van Milieu. De regeling maakt het fiscaal aantrekkelijk om asbest door zonnepanelen te vervangen.

Bronnen:
Subsidie zonnepanelen