Kosten zonnepanelen

De overheid denkt graag mee met mensen die in groene energie willen investeren, met name zonnepanelen. Daarom kan je aantrekkelijke financiële vergoedingen verwachten van de overheid bij het aanschaffen van zonnepanelen. Hoe lang dit echter gaat aanhouden weet niemand.

Rond 2023 moet een aanzienlijk gedeelte van Nederland lopen op groene energie. Dat houdt in dat als je van plan bent zonnepanelen aan te schaffen, dat je je BTW mag terugvragen, want dan wordt je zelf ondernemer. Dat zou je in eerste instantie niet zeggen, maar je levert energie aan je netbeheerder, wat je feitelijk een ondernemer maakt. Dat is waarom je BTW aftrek kan verwachten. Op die manier verkort je de terugverdientijd voor een groot deel en bespaar je een hoop kosten.

Paneelsoort Prijs Voordeel
Monokristallijn 670 euro Zeer hoog rendement, weinig oppervlak nodig
Polykristallijn 600 euro Goed rendement, groot oppervlak nodig
Dunne film 400 euro Laag rendement, groot oppervlak nodig

Als je de keuze hebt gemaakt voor de zonnepanelen, kun je een keuze maken voor de zonnepanelen installatie. Ga je het laten doen of doe je alles zelf? Als je het allemaal zelf wil doen, is het aan te raden om je hier goed op voor te bereiden. Zorg om te beginnen dat je alle panelen en alle materialen klaar hebt liggen, bekijk ook of dat alle gereedschappen klaarliggen en let op de gebruiksaanwijzing.

Lees deze ook goed door voordat je zomaar gaat beginnen. Het advies is dan ook om het met zijn tweeën te doen, dan kun je elkaar wegwijs maken en bekijken wie welke taken uit kan voeren. De een kan ook de stappen voorlezen terwijl de ander ze uitvoert. Als je het zelf gaat installeren, dan kun je in ieder geval wel geld besparen op de installatie van de zonnepanelen.