Isolatie kiezen

Als uw zolder gemakkelijk te bereiken is en er geen vocht of condensatie problemen zijn moet het gemakkelijk zijn om uw dak te isoleren. In de meeste gevallen kunt u daarom zelf uw zolder isoleren. Er zijn twee mogelijkheden en zijn deze bepalend voor de kosten van de isolatie. Naast de mogelijkheid die u heeft om te kiezen voor bijvoorbeeld, glaswol, steenwol of een andere soort isolatiemateriaal kunt u kiezen om uw zolder als opslagruimte of werk- of hobbykamer te gebruiken.

In dat geval moet u dus of uw dak isoleren of de vloer van uw zolder isoleren. Het isoleren van een dak is lastig en moet dit goed gebeuren. Ook moet het dak na het aanbrengen van isolatiemateriaal waterdicht zijn. Daarom is het verstandig om een expert in te schakelen. Echter kan een zolder ook aan de binnenkant geïsoleerd worden, maar moeten de spanten diep genoeg zijn en is dit niet altijd het geval.

Toegankelijk
Als uw zolder toegankelijk is en de balken op een regelmatige manier gemonteerd zijn, kunt u rollen van minerale wol isolatie gebruiken om uw dak te isoleren. De eerste laag wordt gelegd tussen de balken. De horizontale balken krijgen een andere laag welke kruislings gelegd worden zodat ze loodrecht op de balken staan en kunt u de isolatie tot aan de gewenste diepte bepalen. Dit kan worden gedaan door een bevoegd klusbedrijf of een professionele installateur. Echter kunt u met instructievideo’s op YouTube en handleidingen ook zelf isolatiemateriaal aanbrengen.

Opslag ruimte isoleren
Als u van plan bent om uw zolder te gebruiken voor opslag, wilt u natuurlijk dat de ruimte droog en geïsoleerd is. Echter is het mogelijk om niet de juiste isolatie aan te brengen of dit op de verkeerde manier te doen. Dan zal de zolder niet geïsoleerd zijn. Om voldoende isolatie te krijgen moet u:

  • in deze situatie wordt de vloer van de zolder geïsoleerd in plaats van het dak
  • tussen de balken met minerale wol isoleren en legt u vervolgens isolatieplaten aan de bovenkant
  • de vloer moet verhoogt worden zodat er voldoende minerale wol onder de nieuwe vloer gelegd kan worden

Het is daarbij belangrijk dat er sterke planken of platen over het isolatiemateriaal komen zodat deze niet geplet kunnen worden. Anders gaat de isolatiewaarde naar beneden namelijk.

Zolderkamer isoleren
Als u uw zolder voor woonruimte wilt gebruiken, kunt u het dak isoleren in plaats van de vloer. De isolatieplaten moeten zorgvuldig worden gesneden op de juiste breedte, zodat ze precies tussen de spanten passen. Ze kunnen dan worden gedekt door gipsplaat.

Spanten zijn meestal niet erg diep, dus om de beste prestaties te krijgen kunt u bijvoorbeeld kiezen voor geïsoleerde gipsplaten. In bijna alle gevallen moet het onderwerk van het dak bewerkt worden als u wilt dat er in het dak isolatiemateriaal wordt aangebracht. Dan wordt er namelijk ruimte gemaakt zodat dikke isolatierollen aangebracht kunnen worden.

Bron: www.kosten-woningisolatie.nl